Light Dark

Piața imobiliară din România a traversat încă de la începutul lui 2018 o perioadă de creștere accelerată, menținându-se pe trendul pozitiv al ultimilor ani. Pe segmentul premium, concomitent cu evoluția pozitivă a pieței, proprietățile luxury din România sunt din ce în ce mai variate, întrucât fiecare an vine cu noi elemente de unicitate. 

În ceea ce privește perspectivele pentru anul viitor privind prețurile din zona premium, specialiștii imobiliari anticipează o creștere, implicit o aliniere la prețurilor din marile capitale europene, potrivit Nicoletei Manea, fondatoarea agenției ANG Luxury Properties, agenție imobiliară ce a luat naștere în anul 2011, care deservește cumpărători și vânzători de proprietăți de lux din zona de Nord a capitalei.

Nicoleta Manea, fondatoarea ANG Luxury Properties

Anul 2021 a venit cu surprize și recorduri pe nișa proprietăților exclusiviste. În capitală, spre exemplu, cele mai scumpe apartamente premium au prețuri cuprinse între două și cinci milioane de euro. Astfel, cea mai scumpă proprietate tranzacționată de ANG Luxury Properties atinge chiar pragul de 5,5 milioane de euro plus TVA.

Top 5 proprietăți premium tranzacționate pe parcursul anului de ANG Luxury Properties

  • Casa Peninsula Tei – aproximativ 5.5 milioane euro + tva
  • 5 camere Rahmaninov Residence – aproximativ 2.6 milioane de euro + tva
  • 5 camere Varșovia 6 – aproximativ 1.7 milioane euro + tva
  • 22 de apartamente Rahmaninov Residence – aproximativ 1 milion euro fiecare + tva

“Solicitările constante ale clienților noștri pe proprietăți mari, în locații extrem de bune, prestigioase, mai ales de tip penthouse, arată că în anul 2022 va fi o creștere a vânzărilor pe tipul acesta de proprietăți. Implicit avem nevoie de cât mai multe proiecte noi, care oferă un lifestyle distinct, exclusivist, unde clienții să simtă că aparțin unei comunități de elită,” ne-a declarat Nicoleta Manea, fondatoarea ANG Luxury Properties.

Proiect Rahmaninov Residence

“Din perspectiva banilor, piața este mai mult decât pregătită. Implicit, consider că este nevoie de ceva mai multă educație privind luxul în imobiliare. În final, acesta înseamnă o educație, o recunoaștere a edificiilor valoroase din punct de vedere estetic și temporal, să anticipezi importanța sustenabilității și să recunoști valoarea implicită dată de locațiile speciale (care sunt tot mai greu de găsit). Cred că acestea sunt aspectele pentru care piața din România trebuie să se “pregătească” ceva mai mult, însă aici intervenim noi, prin intermediul consultanței pe care o elaborăm pentru fiecare dintre clienții noștri,“ a mai adăugat Nicoleta Manea.

Piața luxury atât pentru dezvoltatori, cât și pentru investitori, este nișată, povestește Nicoleta Manea, care a ținut să sublinieze faptul că dezvoltatorii trebuie să fie atenți la detalii, atât în ceea ce privește construcția, finisajele, comunitatea, cât și poziționarea, întrucât atâta timp cât sunt îndeplinite aceste cerințe, investitorii sunt “dispuși să plătească”. “Deși nișa luxury este de cele mai multe ori pentru end user, investitorii smart sunt cei care cumpără scump,” remarcă Nicoleta Manea, adăugând că obiectivul în rândul dezvoltatorilor este să ia în lucru cel puțin un proiect pe an, iar o mare parte dintre aceștia își doresc să se specializeze pe diferite tipuri de proiecte, cum sunt cele boutique și să-și creeze un brand.

Detaliu proiect Rahmaninov Residence

“Investitorii sunt destul de atenți la ceea ce cumpară, nu-și doresc să-și vândă imediat apartamentele în care au investit, studiază foarte bine oferta, fiindcă știu și ei că cererea va fi tot mai mare, oferta limitându-se.”

Provocările anului 2021 pe segmentul proprietăților premium

Anul 2021 a fost unul dinamic, iar agențiile sunt nevoite constant să anticipeze schimbările și să își adapteze strategiile imobiliare. “Cu toată nesiguranța cauzată de factorii externi, a fost nevoie să fim mult mai dinamici în relațiile de business. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să facem mai multe tranzacții în același timp, ca să putem răspunde cererilor venite,” a ținut să menționeze Nicoleta Manea.

Proiect Varșovia 1

Nicoleta Manea a mai subliniat că pe nișa apartamentelor premium, care pun în valoare mediul, spațiul și comunitatea, cerințele clienților par să aibă un numitor comun. Astfel ei rămân interesați de aceleași deziderate privind locația exclusivistă, condominium de elită, discreție, suprafețe mari și un lifestyle modern.

Efectul pandemiei asupra prețurilor și volumului din sectorul imobiliar rezidențial în anul 2022

Specialiștii din imobiliare anticipează creșteri pe acest segment de piață: “Cert este că prețurile din zona luxury vor crește în continuare, fiindcă este cazul să ne aliniem marilor capitale europene. Faptul că la noi în piață sunt mulți bani cash, este și normal să se cheltuie. Cred că oamenii pun mai mult accent pe valorile familiei, pe locurile care întregesc familia într-un cadru frumos, intim, astfel încât consider că acești cumpărători sunt dispuși să plătească pentru locuințele care îndeplinesc aceste criterii,” potrivit Nicoletei Manea.

Ambițiile agenției pentru anul următor: 3 noi birouri de tip boutique. Zonele vizate sunt Primăverii, Pipera și Băneasa

În ceea ce privește perspectivele pentru anul 2022 agenția plănuiește să se dezvolte cu încă trei birouri boutique, în același stil, sub umbrela ANG Luxury Properties, pe care intenționează să le construiască alături de partenerii companiei. Zonele vizate sunt Primăverii, Pipera și Băneasa.

Prețuri mai mari în 2022 pentru proprietățile premium

“Cu siguranță prețurile vor continua să crească, tocmai datorită faptului că locațiile și terenurile bune sunt foarte rare și, implicit, extrem de scumpe.

Pe măsură ce trece timpul, este normal să ne aliniem și noi marilor capitale europene, în contextul în care avem niște proiecte remarcabile în zona premium,” a conchis Nicoleta Manea.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2021 vs 2022| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2021, dar și perspectivele pentru 2022 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: INTERVIU Eugen Encuțescu, CEO și fondatorul Eugene Estate : “Preconizăm pentru anul 2022 o creștere de aproximativ 4-5% a prețurilor pe segmentul rezidențial.” Ce se întâmplă cu imobiliarele din România în anul 2022?