Light Dark

One United Properties anunță încheierea unui parteneriat cu Veolia România Soluții Integrate (VRSI), pentru identificarea de soluții inovatoare axate pe eficientizarea consumului de energie în cadrul dezvoltărilor imobiliare ale One United, a anunțat dezvoltatorul pe Bursa de la București.

Foto facebook/ Proiect One Lake District

Într-o primă etapă, VRSI va investi în dezvoltarea și operarea unui sistem de încălzire și răcire geoexchange în cadrul – One Lake District și One Peninsula. La One Lake District, o dezvoltare rezidențială situată în sectorul 2 al Bucureștiului care va găzdui peste 2.000 de apartamente, VRSI va investi în construirea unui sistem geoexchange care să asigure energie regenerabilă tuturor locatarilor. Prin implementarea soluției geoxechange, comparativ cu cea tradițională, se vor evita emisii de cca. 2.000 de tone de CO2/an, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor a 2.000 de mașini, având în vedere că un autoturism nou emite cca. 100 g CO2/km și rulează 10.000 km/an. În urma investiției, VRSI va opera sistemul pentru o perioadă de 30 de ani. Dezvoltarea urmează să fie livrată la sfârșitul anului 2024, potrivit informațiilor transmise de companie.

La One Peninsula, primul club rezidențial din București cu sistem cu pompă de căldură geoexchange și cel mai exclusivist complex din Capitală, VRSI va opera sistemul construit de One United Properties. Sistemul geoexchange este format dintr-o pompă de căldură și 270 de sonde geotermale cu o adâncime de 120 de metri liniari fiecare, care vor asigura atât agentul termic, cât și apa de răcire pentru răcirea vilelor și apartamentelor situate în cadrul acestui complex.

„Asistăm, în prezent, la o creștere rapidă a nivelului de conștientizare colectivă a problemelor de mediu, care, mai mult ca oricând, ne obligă să luăm atitudine. Prin implementarea soluțiilor tehnologice inovatoare de încălzire și răcire geoexchange în cadrul celor două proiecte rezidențiale, dorim să migrăm de la conceptul de a fi simpli utilizatori de resurse la a fi administratori de resurse prin îmbunătățirea și echilibrarea fluxurilor și modelelor de consum”, a declarat Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România.

Ce înseamnă un sistem de tip geoexchange din proiectele One United

Sistemele de tip geoexchange sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic, mai curate din perspectiva mediului înconjurător și cele mai rentabile sisteme de utilizare a spațiului disponibil. Soluțiile de tip geoexchange nu emit dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului.

Deoarece sistemele geoexchange nu ard cantități semnificative de combustibil, precum gazul, petrolul, propanul sau cărbunele, ele funcționează la un cost mai mic și sunt mult mai curate. Prin urmare, costurile pentru încălzirea și răcirea prin intermediul soluțiilor de tip geoexchange sunt mai mici decât cele rezultate din utilizarea soluțiilor tradiționale, fiind posibilă totodată și predictibilitatea autonomiei de consum pe termen lung.

Parteneriatul dintre One United Properties și Veolia face parte dintr-o strategie de sustenabilitate mai amplă pe care dezvoltatorul imobiliar a început să o implementeze la sfârșitul anului 2021, ca urmare a deciziei de a adera la Pactul Global al ONU, cea mai mare inițiativă de sustenabilitate din lume.

Citește și: Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties: “Piața imobiliară rezidențială din țara noastră încă se află într-un moment cu multe oportunități de creștere”

Citește și: Colliers: Piața de investiții din România a înregistrat anul trecut tranzacții de aproape 900 de milioane de euro, în linie cu nivelul din 2020